Op e Skille is in tjefte fan Utjouwerij BokmaFreed 18 Jannewaris 2019

 


Greidhoeke centraal in uitzending Vroege Vogels


23 maart 2018

Zondag 25 maart staat de BNN/VARA radio-uitzending van Vroege Vogels in het teken van het Friese landschap. Tijdens de uitzending wordt aandacht geschonken aan verschillende Noordelijke initiatieven om de natuur te herstellen. De uitzending komt mede tot stand in samenwerking met Kening fan ’e Greide.

In de uitzending o.a. een gesprek met Jelle de Boer, de oud Natuurmonumenten beheerder van Skrok en Skrins. Een gesprek met Jeroen Wiersma over het boek “De Greidhoeke”. De cultuurhistorische waarde van windmotoren voor het landschap met Gijs van Reeuwijk en de ontwikkeling van natuurinclusieve landbouw in Fryslân met Wiebren van Stralen en boer Auke Stremler die boert in de Greidhoeke. En hoe is het toch met grutto Amalia die altijd broedt in dit gebied?

 Burgerinitiatief

Ook een gesprek met de initiatiefnemers van Kening fan’e Greide. Dit burgerinitiatief maakt zich de afgelopen jaren druk over het herstel van weidevogel-landschappen met de grutto als symbool. Samen met kunstenaars, wetenschappers, burgers, boeren en natuurbeheerders proberen ze een impuls aan het cultuurlandschap van Nederland te geven. Deze zomer o.a. nog met de grote buitenvoorstelling Conference of the Birds in het kader van Leeuwarden Europees Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018).

 Daarnaast zijn er gesprekken met Groninger professor Han Olff en nieuwe portefeuillehoudster landschap & natuur bij LTO Ingrid van Huizen, jaren secretaris van Agrarisch collectief de Noardlike Fryske Walden over o.a. het Nationaal Deltaplan Biodiversiteitsherstel in Nederland. Ook een reportage over “De Stormruiter”, het grote paardenproject met regisseur Jos Thie en nieuwe initiatieven van Vogelbescherming voor behoud van de weidevogel.

De uitzending komt live uit de De Greidhoeke, een prachtig weidevogelgebied in het hart van Fryslân. Onderdeel van dit gebied zijn belangrijke natuurgebieden van Natuurmonumenten zoals Skrok, Skrins en Leonser Polder.

 De uitzending van Vroege Vogels is zondag 25 maart te beluisteren van 07:00-10:00 uur op NPO Radio 1.

 «« werom

Dit artikel: ôfdrukke   [0] Reaksjes   [0] Foto's

Folgjende krante

De folgjende krante ferskynt op woansdei 23 jannewaris 2019

AGINDA
Gean nei de agina

DIGISKILLE
Foarside argyf
Auto Haaima

Lukkes

Tandarts Wommels

Klein

Van der Velde Mode en Slapen

Accelent

It Dielshs

StudioSmids