Op ´e Skille is in útjefte fan Utjouwerij BokmaSneon 10 April 2021

 


Damastweversgilde start Europees tournee in Bears


22 juny 2018

Bijzondere expositie in Mariakerk

 

Het Damastweversgilde Nederland maakt de komende jaren met de expositie  ‘Licht en schaduw’ een tournee door Europa. De start van de tournee is in Bears, waar het werk van  twintig weefsters te bewonderen is. De expositie blijft tot eind september in Bears en is daarna te bezichtigen in onder anderen Zwitserland, Estland, Zweden en Duitsland.

De officiële opening van de expositie in de Mariakerk is op zondag 1 juli. Het thema ‘Licht en schaduw’ sluit goed aan bij de techniek van damast weven. Alleen met het juiste invallende licht komen de beelden in de weefsels goed tot hun recht. Daar leent de kerk in Bears zich goed voor.

Damast wordt al vele eeuwen in Nederland geweven. Vanuit Bijzantium is de techniek in de vijftiende eeuw naar Nederland gekomen. Het gebeurde oorspronkelijk in huiselijke omgeving waarbij dan voornamelijk linnengoed werd geweven. Werken op de weefgetouwen was zwaard en zeer tijdrovend. Moderne machines hebben dit zware  werk overgenomen. De oude ambachtelijke techniek wordt in stand gehouden door een groepje enthousiaste weefsters. Sinds 1985 zijn zij verenigd in het Damastweversgilde Nederland. Om kennis uit te wisselen en het niveau van de ontwerpen en weefsels verder omhoog te brengen organiseert het gilde de reizende expositie.

In Bears, waar iedere weefster ongeveer één vierkante meter tot haar beschikking heeft, zijn niet alleen zwart/wit weefwerken te zien, maar ook mooi gekleurde werken. De expositie in Mariakerk is van dinsdag tot en met zondag gratis te bezichtigen. Als extraatje worden er door Netty Weenink drie lezingen gegeven over de geschiedenis van damast. De lezingen zijn op 14 en 29 juli en 12 augustus, aanvang 14.30 uur.

 «« werom

Dit artikel: ôfdrukke   [0] Reaksjes   [0] Foto's

Folgjende krante

AGINDA
Gean nei de agina »

DIGISKILLE
Foarside argyf »
Lukkes

Tandarts Wommels

Klein

Van der Velde Mode en Slapen

Accelent

StudioSmids

It Dielshûs