Op e Skille is in tjefte fan Utjouwerij BokmaSnein 25 Febrewaris 2018

 


Bijzondere kunstroute langs acht Friese kerken


11 maaie 2017

Het weekend van 20 en 21 mei, op Hemelvaartsdag 25 mei en op 27 en 28 mei vindt in en rond de kerken van Deinum, Blessum, Leons, Baard, Winsum, Easterlittens, Mantgum en Boksum het evenement ‘Fietsen langs kerken en kunst' plaats  Dit jaar met monumentale pasteltekeningen van Harry Miedema uit Amsterdam. Het thema is 'Liefde en dood'.

De organisatie van ‘Fietsen langs kerken en kunst’ is in handen van de Stichting Nieuwe Kunst in Oude Kerken. Het evenement wordt voor de vijfde keer georganiseerd. Op de openingsdagen zijn de kerken open van 13.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis.

Bekende Bijbelverhalen zoals over Abraham, Simson en de Verloren Zoon inspireerden Harry Miedema tot acht monumentale pasteltekeningen rond het thema ‘Liefde en dood’. Met zijn eigen specifieke beeldtaal waarin mensen en fantastische dieren wonderlijke contacten met elkaar aangaan, slaagt Miedema erin oude verhalen op een nieuwe en indringende manier te verbeelden. In iedere kerk hangt één tekening. Doorgaans op de meest centrale plaats: in het koor boven de avondmaalstafel. Zo ontstaat een unieke wisselwerking tussen kerkgebouw en kunstwerk.
De officiële opening is op vrijdag 19 mei om 19.30 uur in de Mariakerk van Blessum door Tom van Mourik, burgemeester van de gemeente Menameradiel. Aansluitend geeft Yke Kramer, historicus en docent aan het Praedinius Gymnasium te Groningen, een introductie op het werk dat op de expositie te zien is. Liuwe van der Meer (orgel) uit Mantgum en Jinke Lyklema – van Weringh (dwarsfluit) uit Lekkum zorgen voor muziek.

Bezoekers kunnen van de ene kerk naar de andere fietsen en onderweg genieten van het weidse landschap van de Friese Greidhoeke. Er zijn ook twee wandelroutes uitgezet.
De fietsroute is 31 km en voert over fietspaden en secundaire wegen langs de kerken van Deinum, Blessum, Leons, Baard, Easterlittens, Winsum, Mantgum en Boksum . Wandelaars hebben de keuze uit een noordelijke wandelroute van 11 km of een zuidelijke wandelroute van 20 km. De zuidelijke wandelroute volgt voor een deel de Jacobsroute (tussen Leons en Jorwert).

Meer informatie over openingstijden, routes en het programma op www.zevenkerken.nl«« werom

Dit artikel: ôfdrukke   mail troch   [0] Reaksjes   [0] Foto's

Folgjende krante

 

De folgjende krante komt út op woansdei 7 maart 2018

AGINDA
Gean nei de agina

DIGISKILLE
Foarside argyf
Auto Haaima

Lukkes

Tandarts Wommels

Klein

Van der Velde Mode en Slapen

Accelent

StudioSmids

It Dielshs