Op ´e Skille is in útjefte fan Utjouwerij BokmaSnein 28 Febrewaris 2021

 


Nieuwe opfoklocatie VDL Stud in Weidum


5 oktober 2015

Aan de Hegedyk bij Weidum opende VDL Stud van de familie Van de Lageweg afgelopen vrijdag 2 oktober een nieuwe opfoklocatie, waar ruimte is voor 160 jonge paarden. De opening werd verricht door gedeputeerde Johannes Kramer en Wiepke van de Lageweg, de grondlegger van het bedrijf.

De nieuwe opfoklocatie vervangt de oude stal, waar maximaal honderd paarden konden verblijven. De oude stal is afgebroken. De paarden hebben in de nieuwe stal veel ruimte, waar veel aandacht is geschonken aan een diervriendelijke inrichting. De paarden kunnen zich nergens blesseren aan scherpe of hoekige randen.

De historie van de stoeterij begint 43 jaar geleden in Bears. In 1972 kocht Wiepke van de Lageweg een fokmerrie. Hij kreeg de smaak te pakken en werd twee jaar later eigenaar van de tophengst Nimmerdor, die het bedrijf groot zou maken. De preferente hengst heeft wereldwijd een grote invloed gehad op de fokkerij en werd in 1999 gehuldigd als hengst van de eeuw.

Inmiddels beschikt VDL Stud over vijf locaties. Naast Bears gaat het om Deinum (enterhengsten), Jorwert (drachtige merries), Weidum en Winschoten. Het bedrijf, waar twintig mensen werkzaam zijn, wordt gerund door Wiepke en Jannie van de Lageweg en de zonen Janko, Wiebe, Yde en Sipko. Momenteel zijn er zo’n zevenhonderd paarden. Het sperma van de tophengsten wordt geëxporteerd naar ruim veertig landen. Het bedrijf beschikt over vijftig goedgekeurde hengsten

In de afgelopen jaren werden veel hoogtepunten gevierd. In 1996 was er twee keer goud voor Jus de Pomme tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. In 2012 werd tijdens de Olympische Spelen in Londen zilver behaald met de zelf gefokte hengst Bubalu en twee jaar l;ater werd Bubalu met het Nederlands team wereld kampioen. Dit jaar was er zilver voor Ziroco Blue tijdens het EK in Aken en een gouden medaille voor dit paard in de superleague landenwedstrijd in Barcelona.

 

 «« werom

Dit artikel: ôfdrukke   [0] Reaksjes   [2] Foto's

Folgjende krante

De folgjende krante ferskynt op tiisdei 29 septimber 2020.

AGINDA
Gean nei de agina »

DIGISKILLE
Foarside argyf »
Auto Haaima

Lukkes

Tandarts Wommels

Klein

Van der Velde Mode en Slapen

Accelent

StudioSmids

It Dielshûs