Datum: 27 jannewaris 2019
Tiid: 15.00
Plak: Bears
Lokaasje: Mariakerk

Lezing over walvisvaarders

Anne-Goaitske Breteler verzorgt op zondag 27 januari om 15.00 uur in de Mariakerk te Bears ’ een lezing over het boek 'De Traanjagers' - Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders.
Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler (dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma) in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. Door het café en de sterke verhalen van de stamgasten raakte ze gefascineerd door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, terwijl de walvisvaart in de tijd van de wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.
Breteler bezocht een handvol walvisvaarders thuis en beschrijft de herinneringen die zij nog op hoge leeftijd hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue, evenals de walvisjacht zelf. Maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.
De lezing naar aanleiding van haar boek ‘De traanjagers’ bevat vele prachtige verhalen over de walvisvaarten en biedt een nuance aan de hedendaagse discussie. Aan de hand van oude polygoonbeelden, foto’s, dagboekfragmenten en interviews vertelt Breteler over deze bijzondere, vaak onbekende, geschiedenis. Entree €7,50


slut dit finster